Deze vorm van inzaaien verschilt enorm met het reguliere inzaaien. Dit komt vanwege de bijzondere manier van aanbrengen van de zaden op de bodem. Bij regulier zaaien word de grond bewerkt en word er vervolgens gezaaid waardoor alle stappen los van elkaar staan. Bij hydraulisch inzaaien word er een mengsel op de bodem aangebracht onder hoge druk van uit een speciale tank. Dit mengsel is vooraf geprepareerd speciaal voor de klus.
Het mengsel
Niet iedere klus is gelijk en daarom is er ook niet een specifiek receptuur voor iedere beplanting. Het mengsel is dan ook erg belangrijk voor een klus.
In het mengsel heb je verschillende componenten zo heb je bijvoorbeeld de zaden. De zaden worden gekozen aan de hand van het gewenste resultaat want wanneer je een grasmat wil maar bloemzaad gaat strooien dan gaat het niet goed. Ook word een soort lijm toegevoegd aan het mengsel.
De lijm in het mengsel zorgt ervoor dat alle componenten goed aan elkaar binden en de zaden niet snel kunnen verspreiden bij regenval of wind. Bij het reguliere inzaaien kan het nog wel eens voorkomen dat er meer zaden op een specifieke plek belanden vanwege de regen of wind.
Indien van toepassing word er meststof toegepast om de groei van de vegetatie te stimuleren. De hoeveelheid en soort hangt af van het project. Niet ieder project gebruikt vooraf meststof in het mengsel.
Toepassingen van hydro seeding
Hydro seeding word toegepast bij veel verschillende projecten. Het voordeel van deze manier van inzaaien is namelijk dat het tijd besparend is. Het mengsel word namelijk door middel van hoge druk in een rap tempo op een groot oppervlak verspreid. Het is dan ook niet voor niets dat grote projecten zoals een park of een golfbaan veel baat hebben bij deze manier van werken. Maar ook word deze manier van werken toegepast bij het aanbrengen van zaden in bermen, taluds en ga zo maar door. Ook hier geldt weer dat niet ieder project hetzelfde is dus het is raadzaam om je goed te laten informeren wanneer jij besluit om een professional in te huren voor jou klus.
Hydro seeding technologie
De technologie gaat steeds verder vooruit en dit geldt niet alleen voor vele producten om ons heen maar ook voor het hydraulisch in zaaien van vegetatie. Een mooie ontwikkeling binnen het hydraulisch in zaaien is de flexterra. Deze toepassing zorgt er namelijk voor dat het milieu aanzienlijk minder word belast en dat dieren in de nabije omgeving geen gevaar meer lopen. De standaard en veel gebruikte anti-erosie matten leverden namelijk een ontzettend groot gevaar op voor vogels die er verstrikt in konden raken maar ook reptielen en kleine zoogdieren kunnen er in vast komen te zitten waarna ze uiteindelijk zullen sterven.
Naar het stukje diervriendelijkheid is het ook mooie manier om ervoor te zorgen dat de water en voedingsstofbinding hoog is dankzij de gepatenteerde micro-pore deeltjes. De effectiviteit van het zaaien word op die wijze vergroot wat er voor zorgt dat jij in een mum van tijd een mooie vegetatie hebt op de plek van jou keuze.