Voordeel 7:
Verwarmen en koelen met één systeem

Het BioClina capillaire buissysteem kan ook worden gebruikt om mee te koelen wanneer de capillaire buismatten niet in de vloer, maar in de wanden of plafonds worden aangebracht. U kunt de BioClina capillaire buismatten eenvoudig onder de pleisterlaag aanbrengen of aan de achterzijde van gipsplaten bevestigen, of laten integreren in de gipsplaat.

Als het buiten koud is stroomt er warm water door het systeem om ruimten te verwarmen en als het buiten warm is wordt er koud water voor het koelen gebruikt. Voor de dubbele toepassing verwarmen en koelen moet echter een warmte- en koudegenerator aanwezig zijn. Als u bijvoorbeeld een omschakelbare warmtepomp installeert dan is het systeem al in staat om te verwarmen en te koelen.

Ook bij de verwarming met behulp van matten in de wanden of plafonds zijn alle voordelen die voor vloerverwarming gelden van toepassing.

Wanneer het systeem ook voor koelen wordt gebruikt, wordt behalve de straling ook gebruik gemaakt van de fysische eigenschap dat warme lucht lichter is dan koude lucht. De warme lucht stijgt daarom op en koelt af aan de geactiveerde wanden of plafonds. De op die wijze afgekoelde lucht daalt dan langzaam weer door de hogere dichtheid en zorgt zo voor een aangenaam binnenklimaat. Bij deze elegante wijze van koeling wordt er geen extra lucht in het gebouw geblazen zoals dat bij conventionele klimaatregelsystemen het geval is. Tochten of geluidshinder komen daarom niet voor bij het BioClina capillaire buissysteem.

Zoals bij alle oppervlaktekoelsystemen moet u ook bij het capillaire buissysteem opletten, dat de temperatuur niet onder het dauwpunt komt. Als dat het geval is condenseert de waterdamp namelijk in de lucht op de gekoelde oppervlakken. Dit fenomeen wordt op betrouwbare wijze voorkomen door de installatie van dauwpuntsensoren op de desbetreffende plaatsen.

Voor de gelijkmatige verzorging van de afzonderlijke capillaire buismatten dient in een verwarmings- resp. koelcircuit de buisleiding volgens het Tichelmann systeem te worden aangelegd. Daarbij moeten binnen een verwarmings- resp. koelcircuit ongeveer gelijk grote matten of matten met hetzelfde drukverlies worden geïnstalleerd. Doorslaggevend is dan vooral de lengte van de capillaire buismatten. In ieder geval moeten de afzonderlijke verwarmings- resp. koelcircuits hydraulisch op elkaar worden afgestemd.

Terug naar het overzicht van alle voordelen.

Contact

Navos Klimaattechniek B.V.
Kleveringweg 20, 2616 LZ Delft
T: 015 – 215 37 28
Naar de contactpagina